Wil jij een voorlichter in jouw groep 7/8?

Beste leerlingen, beste ouder(s)/verzorger(s), 

Op Het Stormink veranderen de regels voor het omgaan met mobiele telefoons. 

Vanaf 1 augustus 2024 hanteren wij de regel thuis of in de kluis. Dat betekent dat de leerlingen de keus hebben hun telefoon thuis te laten of deze bij aankomst op school op te bergen in hun kluis. 

Waarom doen we dit?  

Wij hadden al de regel van telefoons in de gele bak in de klas. Veel leerlingen vonden dit voldoende. Toch gaan we nu een stapje verder. Wij geven uitvoering aan het dringende advies van de overheid, die heeft aangegeven dat vanaf 1 januari 2024 mobiele telefoons niet meer zijn toegestaan op scholen. 

Er zijn meerdere belangrijke redenen. Allereerst is bewezen dat apps/socials verslavend kunnen zijn voor tieners. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de schoolresultaten, alsmede taal- en rekenvaardigheden, zijn verbeterd in scholen met een algeheel telefoonverbod.  
Tot slot vinden wij dat school een belangrijke plek is om sociale vaardigheden te leren, zoals empathie en communicatie. Om deze vaardigheden te ontwikkelen, is echt contact nodig. Wat jouw woorden met een ander doen, zie je alleen door diegene aan te kijken. Een èchte ontmoeting is de beste manier om elkaar goed te begrijpen. Je niet laten afleiden door of verschuilen achter je mobiele telefoon helpt daarbij! 

Mobiele telefoons zijn in school niet nodig. Roosterwijzigingen en andere mededelingen worden  via de monitoren in de school gepubliceerd. Daarnaast heeft de leerling in de les de beschikking over zijn/haar laptop. Voor spoedgevallen bellen ouders/verzorgers met de school en zorgen wij dat belangrijke informatie bij de betreffende leerling terecht komt. 

Verschil leerlingen en medewerkers 

De nieuwe regel geldt voor alle leerlingen en ook voor medewerkers. Er is wel een klein verschil: medewerkers moeten in het schoolsysteem inloggen met behulp van hun telefoon. Daarvoor gebruiken zij de telefoon in de les; verder wordt ook van hen verwacht dat de mobiele telefoon niet wordt gebruikt.  

V&A en mentorles  

We zijn erg blij dat we dit beleid kunnen invoeren, omdat wij ervan overtuigd zijn dat een telefoonvrije school ervoor zorgt dat de interactie verbetert en dat leerlingen minder snel zijn afgeleid. Dit zal het leefklimaat op school verbeteren en de leerprestaties laten stijgen.  

Maar we kunnen ons ook voorstellen dat dit voor sommigen behoorlijk wennen zal zijn en dat je misschien niet zo blij bent met dit besluit of vragen hebt. Bijvoorbeeld: waarom waren die telefoonbakken niet genoeg? En: hoe weet ik nu of er roosterwijzigingen zijn? Of: wat moet ik dán doen in de pauze? 

In de V&A op onze website vind je vanaf donderdag 11 juli al veel antwoorden op allerlei vragen. Na de zomervakantie gaan we in de mentorlessen uitleggen wat een telefoonvrije school betekent, hoe we er met elkaar voor gaan zorgen dat het de school beter/leuker maakt, maar ook hoe we gaan zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. 

Vriendelijke groet,  

De schoolleiding 

Social media

Laad meer