Aanmelden 2025/2026

Er zijn al telefoonbakken op school. Waarom is dat niet genoeg?

De kracht van een algeheel telefoonverbod ten opzichte van telefoonbakken is drieledig. In de eerste plaats zijn de telefoons in de bak nog steeds aanwezig in het lokaal. Leerlingen laten zich afleiden door de geluidjes of lichtjes die uit de telefoons in de telefoonbak komen. Een groot aantal leerlingen is dus niet telefoonvrij aan het leren/ontwikkelen tijdens het lesuur, maar toch (onbewust) bezig met zijn/haar telefoon.

Daarnaast is het effectiever om een integraal telefoonbeleid te voeren, in plaats van individuele handhaving te vragen van docenten in de klas. Dit argument wordt ook onderschreven door de VO-raad. Een integraal telefoonverbod op school legt de druk op het handhaven van een telefoonverbod niet bij de individuele docent in het klaslokaal, maar bij de school als collectief.

Tot slot staat de smartphone sociaal contact in de weg. Dit geldt zowel voor jongeren als voor volwassen. Het grote verschil is dat jongeren dusdanig in ontwikkeling zijn dat een beperking van sociaal contact tot een beperking in de sociale vermogens van leerlingen kan leiden. Een school die stelt ‘verbindend’ te zijn, moet ook het klimaat creëren voor leerlingen om met elkaar te kunnen verbinden. De vaardigheden hiervoor ontwikkel je in gesprekken en interactie en niet achter een beeldscherm in de kantine.

De telefoon kan ook onderdeel van de les zijn, bijv. een Kahoot-quiz. Gaan we dat dan nooit meer doen?

De rol van de telefoon als onderdeel van de les is op te lossen. Elke leerling heeft een laptop die kan worden ingezet als onderdeel van de les. De creativiteit van een leuke lesafsluiter zonder telefoon is ook zónder mobiel mogelijk.

Maar hoe kan ik mijn ouders/kind bereiken?

Als school willen we de zelfredzaamheid en het oplossend vermogen van jongeren bevorderen: we leren hen ‘verantwoordelijk’ te zijn. Als er gedurende de dag een probleem is, zijn er op school voldoende medewerkers aanwezig om de leerling te helpen bij een oplossing als hij/zij er zelf niet uitkomt. Wij zijn en blijven als school telefonisch goed bereikbaar en we zijn altijd bereid om de communicatie tussen ouder en kind te faciliteren en waar nodig te ondersteunen.

Een algeheel telefoonverbod zorgt er slechts voor dat de smartwatches en laptops de afleiding van de telefoons/apps overnemen.

Veel van de smartwatches zijn aangesloten op bluetooth en deze werken niet met je telefoon in het kluisje. Een duidelijk kleppen-open-en-kleppen-dicht beleid op school zorgt ervoor dat de laptops alleen tevoorschijn worden gehaald als deze noodzakelijk zijn tijdens de les.

Wat moet ik dán doen in de pauze?

We hebben al voorzien in een aantal pauze-activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de tafelvoetbaltafels in de aula, de sportactiviteiten op het plein. Maar we roepen onze leerlingen graag op om met ideeën te komen om ervoor te zorgen dat er in de pauzes gezellig met elkaar tijd kan worden doorgebracht. Denk bijv. aan een spelletjeskast of muziek tijdens de pauzes of…. Heb jij een goed idee? Lever dit in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Ik gebruik Somtoday en Zermelo om mijn rooster te checken. Hoe weet ik nu in welk lokaal ik les heb en of er nog roosterwijzigingen zijn?

Somtoday en Zermelo kun je ook bekijken op je laptop, dus mocht je jouw weekrooster niet (meer) weten dan kun je altijd even checken in welk lokaal jouw volgende les plaatsvindt. Een papieren agenda kan hiervoor ook uitkomst bieden. Roosterwijzigingen kun je ook terugvinden op de schermen in school.

Als ik naar de gymles ga, mag ik dan mijn telefoon meenemen?

Ja, bij de gymles lever je je telefoon weer in in de telefoonbak. Deze wordt veilig bewaard in de docentenruimte. Aan het eind van de les kun je je telefoon terugpakken uit de bak. Je hoeft je telefoon niet mee te nemen naar de gymzaal. Als je dat wel doet, dan is dat voor eigen risico. Raak je de telefoon kwijt, dan is school daarvoor niet aansprakelijk.

Ik heb mijn mobiele telefoon nodig vanwege medische redenen, bijvoorbeeld diabetes. Is dat ook niet toegestaan?

Leerlingen in uitzonderlijke (medische) situaties mogen hun telefoon bij zich houden. Hun ouders kunnen dit kenbaar maken bij het zorgteam. Er wordt dan gekeken naar een maatoplossing.

Social media

Laad meer