Fietstour 2024

ISK betekent Internationale Schakelklas. De leerlingen in deze klassen zijn afkomstig uit het buitenland en wonen korter dan twee jaar in Nederland. Wij leren hen zo snel mogelijk Nederlands, zodat zij hierna regulier Nederlands voortgezet onderwijs kunnen gaan volgen.

Onze ISK-leerlingen krijgen zo veel mogelijk een programma op maat. Zij hebben vaak in hun eigen land heel verschillend onderwijs gevolgd, en het is aan ons dit aan te laten sluiten bij het aanleren van de Nederlandse taal en gewoontes. ISK is er op 2 locaties; locatie Het Stormink en een tweede speciale Stormink ISK-locatie aan de Zwaluwenburg. De meeste leerlingen hebben anderhalf á twee jaar nodig voordat ze zo ver zijn om in ons gewone voortgezet onderwijs te kunnen starten. Als ze dan 16 jaar zijn, gaan ze na de ISK vaak een MBO beroepsopleiding doen. Anderen vervolgen hun schoolopleiding aan het VAVO (Voortgezet Avond Volwassenen Onderwijs).

Over de afkomst van de ISK-leerlingen; sommigen zijn naar Nederland gekomen omdat hun ouders in Nederland werk hebben gevonden, bijvoorbeeld leerlingen afkomstig uit Polen. Anderen wonen hier omdat hun ouders zijn gevlucht uit hun eigen land door een oorlogssituatie. Op dit moment hebben we veel leerlingen uit Syrië en Eritrea. Wat ook voorkomt, is dat één van hun ouders een relatie heeft met een Nederlandse man of vrouw, waardoor zij met hun vader of moeder naar Nederland meeverhuizen. Zo komen zij in Deventer op Het Stormink in de ISK terecht.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Internationale Schakelklas neem dan telefonisch contact op met Het Stormink (0570-504660) en vraag naar Fura Grol of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Download hier de schoolgids: Het Stormink ISK en/of Het Stormink ISK UKR.  Adres locatie Zwaluwenburg: Zwaluwenburg 10, 7423 DS Deventer

Regionaal expertisepunt NT2 in Deventer
Het is mogelijk om bij ons advies te vragen op het gebied van de begeleiding van nieuwkomers in het voortgezet onderwijs.
Het gaat om de regio;Deventer-Lochem-Raalte- Twello-Holten.

Advies voor wie?
• advies aan PO scholen in Deventer en in de regio
• advies aan speciaal onderwijs scholen in Deventer en in de regio
• advies aan reguliere VO in Deventer en in de regio

Wat kunnen we doen?
• advies op leerling niveau
• advies over het inrichten van de begeleiding van nieuwkomers op scholen
• mogelijkheid tot presentaties op scholingsdagen over NT2 leerlingen in het reguliere onderwijs.

Wie kunnen er advies geven?
• Fura Grol kan adviezen geven vanuit haar ervaring bij de ISK en haar werk bij de LOWAN. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
• Diederik van Grieken kan laten zien hoe hij werkt als transfercoach binnen school.
• De mentoren kunnen bij doorstroom naar een andere school veel informatie overdragen over onderwijs aan nieuwkomers.